zaterdag 26 november 2016

Zwarte Piet, wie kent hem niet?...

Jarenlang haalde ik alles uit de kast om ons huis in Sinterklaas-sfeer te brengen want zó leuk voor de kinderen ;-) In Steenwijk hadden we er ook een perfect raam voor. Niet te hoog maar wel fijn lang èn mooi op ooghoogte. Lekker overzichtelijk dus! Ieder jaar, bijna gelijk na Sint Maarten (jazeker, ik ben er zo één, eerst vieren we Sint Maarten, dan Sinterklaas en dan pas Kerst!!) verschenen Sint & Piet en de zak met cadeautjes... hèèèl veel cadeautjes, hollandse klompjes om te vullen met die cadeautjes, pepernoten, die afgrijselijke zoete muizen, ja zelfs de roe ontbrak niet. Het etaleren op zich was al een feest!

Afijn, dat is al weer wat jaren geleden maar gistermiddag (na een 'gesprekje' op Instagram) dacht ik ineens, ik wil weer pietjes.., gezellige, vrolijke en kleurrijke zwarte pietjes!
Gelukkig gooi ik nooit wat weg!.. en vond ik de beschrijving van deze Pietjes. En zeg nu zelf hoe leuk zijn ze? En je kunt zelf jouw favoriete kleuren kiezen. Ik had alles op voorraad en ben gelijk aan de slag gegaan.
Nodig:
* vilten kraal voor het lijfje
* vilt voor het manteltje
* pijpenrager voor de armpjes
* bruine kraaltjes voor de handjes
* kleine wattenbolletjes voor het hoofdje
(deze heb ik zelf geverfd met bruin/zwart, net zolang tot ze dezelfde kleur hadden als de handje).
* wit kant voor het kraagje
* pieten krulhaar
* gouddraad
* gekleurde veren
* eventueel een zwart bolletje om het ophangen te vergemakkelijken
* naald en garen
Werkbeschrijving voor 1 pietje:
Teken een malletje voor het vilten manteltje en knip deze uit het vilt. Knip een flanellen lapje (voor het mutsje) van 4x4 rond. Knip 1 stukje pijpenrager van 5 cm voor de armpjes. Lijm aan beide uiteinden de kleine bruine kraaltjes. Neem een jasje en een stuk gouddraad. Festonneer vanaf het eerste handje naar de oksel (om de pijpenrager), ga van daar om de rand van het manteltje heen en kom weer uit bij het andere okseltje. Festonneer de mouw dicht. Je bent nu bij het andere handje. Steek de draad door het mouwtje naar het okseltje en naai het jasje aan de voorkant op het bolletje met een overhandssteekje. Knip het kant voor het kraagje een beetje bij zodat het mooi op het bolletje valt. Neem een dubbele draad en rijg langs de bovenkant van het kant, trek de draad voorzichtig aan en knoop dicht. Het kraagje ligt nu mooi rond. 
Vouw de randjes van het flanellen mutsje om en rijg met een klein steekje en ook weer met een dubbele draad. Trek aan zodat het een beetje bol komt te staan en knoop dicht. Draadjes allemaal afknippen. 
Hecht een lange draad vast op het hoofd/wattenbol door er van bovenaf in te gaan. Steek dan het draad door de achterkant van het kraagje weer omhoog door het hoofdje. Knip wat pietenhaar in model en plak dit op het hoofdje waar het draad uitkomt. Steek de draad door het mutsje en zet vast. Druk aan want dan plakt het ook aan het hoofdje. Doe een beetje lijm op het lijfje. Voor extra stevigheid ga ik weer terug door het hoofdje met de naald en naai het hoofdje ook vast aan het lijfje op de lijm. Naai de veer op het mutsje, vind je de veer te groot kun je deze makkelijk bijknippen. Gebruik de draad waar je het pietje ook mee op gaat hangen. Klaar! 

2 opmerkingen:

  1. Wat zien ze er leuk uit!! Ik heb niets met Sinterklaas maar wel heel erg gezellig als het zo in stijl versierd is. Fijne zaterdagavond! Pascale x

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het gesprekje op IG is even langs me heengegaan, maar je pietjes zijn schetig... hihi, en gewoon zwart ;)

    BeantwoordenVerwijderen