zaterdag 30 januari 2016

Om je vingers bij op te eten...

Werkelijk waar, zo lekker!
Zelfs als je niet van pompoen houdt (het bewijs is hier in huis geleverd) eet je je vingers erbij op..!
Dus wat ons betreft een blijvertje, deze ... Pompoen-Sinaasappel Cake.
Het recept komt uit de Allerhande (hier staat dat de cake op gure herfstdagen als de beste smaakt, wij kunnen jullie zeggen, hij smaakt altijd als de beste ;-))

Wat heb je nodig:
* 1/2 pompoen (ik heb dus gewoon 2 cakes gemaakt)
(Wil je nu niet zelf een pompoen schillen, je kunt nu ook kant en klare zakjes met gesneden pompoen kopen)
* 1 sinaasappel (schoongeboend)
* 100 gr (room)boter (op kamertemperatuur)
* 1 tl kruidenmix koek en speculaas
* 1 mespunt zout
* 200 gr kristalsuiker (biologisch)
* 2 eieren (natuurlijk het lekkerst van je eigen kippetjes...)
* 125 gr crème fraiche
* 300 gr zelfrijzend bakmeel (+extra om te bestuiven)
* 2 tl bakpoeder
* en natuurlijk een cakevorm (ingevet)

Stap 1.
Verwarm de oven voor op 180C. Snijd pompoen in parten. Verwijder de zaden en de draderige binnenkant en snijd met een scherp mes de schil eraf. Snijd het vruchtvlees in stukjes van 1 cm. Kook de pompoen in 8 min. gaar. Giet af onder stromend water en laat uitlekken.

Stap 2.
Rasp ondertussen de schil van de sinaasappel en pers de vrucht uit.
Meng de boter, kruidenmix, het sinaasappelrasp, zout, de helft van de gekookte pompoen en de helft van de suiker in de keukenmachine. Voeg één voor één de eieren en crème fraiche toe. Zeef het bakmeel erboven en mix tot een luchtig beslag. Schep de rest van de pompoen erdoor, hierdoor blijf je dus de stukjes pompoen, na het bakken, in de cake zien.

Stap 3.
Bestuif de binnenkant van de cakevorm met meel. Schep het beslag erin en bak in het midden van de oven in ca. 45 min. gaar. Dek af met aluminiumfolie als de cake te donker wordt. Controleer na ongeveer 40 min. op gaarheid. Dit doe je door een satéprikker in het midden van de cake te prikken, komt de prikker er schoon uit, dan is je cake gaar.

Stap 4.
Neem de cake uit de oven en laat helemaal afkoelen. Verhit het sinaasappelsap en de rest van de suiker (psje, als je niet van heel zoet houdt dan zou je wat minder suiker kunnen gebruiken, wij vonden het zo perfect.) in een steelpan op laag vuur en laat in 3 min. inkoken tot een siroop.

Stap 5.
Haal de cake uit de vorm en prik met de satéprikker gaatjes in de bovenkant. Leg de cake op bakpapier waar je de randjes iets van omvouwt. Een schaal of bord kan natuurlijk ook. Schenk de siroop erover en zorg dat het zoveel mogelijk in de gaatjes loopt.
Laat dit even intrekken, ondertussen zet je koffie of thee en smullen maar!

6 opmerkingen:

  1. Normaal kom ik altijd via andere blogs weer op een nieuw huisnummer terecht maar nu dus voor het eerst via Instagram, ook leuk :)

    Maar wat gaaf zeg om zo een boerderij te verbouwen!En wat wordt het mooi!

    Groetjes Colin (IG: guusje_en_co)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En wat leuk dat je even komt 'buurten'. Geweldig hè, een hele uitdaging maar vinden het zelf ook heel mooi worden. Dank je wel. Fijne avond, groet Gertrud.

      Verwijderen
  2. Wat ziet dat er heerlijk uit Gertrud! Mmm! Ik ga je blogje even opslaan, dan ga ik hem binnenkort eens maken :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En zo smaakt hij ook Denise. Een echte aanrader hoor. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt en Jukka en Wolf natuurlijk ;-)

      Verwijderen
  3. Wat ziet het er heerlijk uit! Ik ruik em bijna!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En hij smaakt(e) ook nog eens zalig! Gewoon maken Stephanie ;-)

      Verwijderen